петък, 18 август 2017 г.

Ревю: "До всички момчета, които съм обичала" на Джени Хан

  • Издателство: Ибис
  • Автор: Джени Хан
  • Брой страници: 296
  • Оценка в Goodreads: 4,5/5
"Шестнайсетгодишната Лара Джийн пази любовните си писма в кутия за шапки, подарък от майка й. Но това не са писма, които някой е писал на нея, а такива, които тя е писала. По едно за всяко момче, което някога е обичала – общо пет. Когато ги пише, тя излива сърцето и душата си и казва всичко, което никога не би се осмелила да изрече в реалния живот, защото писмата й са предназначени единствено за нея. И така до деня, в който неясно как, тайните й любовни писма биват изпратени по пощата до своите получатели. И внезапно любовният живот на Лара Джийн от въображаем се превръща в напълно неуправляем…"

  “Life doesn't have to be so planned. Just roll with it and let it happen.”

"До всички момчета, които съм обичала" е прекрасна книжка. Толкова, че ми се прииска и аз да имам умението на авторката да пиша толкова лековато и плавно, въвеждайки читателя в живота на героите и карайки го да усеща всичко. Вложена е много емоция във всеки един ред, но не по онзи наелектризиращ или страстен начин, по който са написани любовните истории. Тук я има онази сладка, младежка романтика, която да те откъсне от реалността и да те върне в гимназията. Да те накара да искаш да изпиташ всички онези ситуации, дори и сконфузните, за които се разказва между страниците.Това е една от книгите, които просто обикваш и героите ти стават милички. Просто приятни за четене.

Авторката ни представя, иначе сравнително подредения, живот на Лара Джийн, който в един момент се превръща в истинска каша. Стилът и е приятен и увлекателен, поднася историята леко и ни въвлича плавно в живота на героите. Няма да говоря за сюжета обаче, защото всичко, което трябва да знаете си е написано в анотацията, която съм поставила по-горе. Не искам да говоря много и за героите, защото лично на мен ми бе по интересно сама да вникна в тях и да ги опозная, както с добрите, така и с лошите качества. Просто искам да Ви споделя защо аз харесах книгата.

“You'd rather make up a fantasy version of somebody in your head than be with a real person.” 

Ако кажа, че историята не е клиширана, ще излъжа. Точно такава е! Но понякога човек има нужда и от такива. Приятно предвидима като чаша чай на канапето пред камината. От онези сладките, които неизбежно завършват с щастлив и предвидим край.
 "When someone's been gone a long time, at first you save up all the things you want to tell them. You try to keep track of everything in your head. But it's like trying to hold on to a fistful of sand: all the little bits slip out of your hands, and then you're just clutching air and grit.”

Харесва ми, че макар и клиширан, сюжетът е и напълно реалистичен.  Да, главната героиня е доста наивна, но като изключим това, мисля, че подобни ситуации е възможно да се случат, дори и са ми се случвали. Ехх, как се старая да не издам нещо...

 “Like everyone else that came before him, they were all to prepare me for this. I think I see the difference now, between loving someone from afar and loving someone up close. When you see them up close, you see the real them, but they also get to see the real you. He sees me, and I see him."

Един съвременен свеж тийн роман, който да Ви прави компания на плажа. Това е "До всички момчета, които съм обичала" на Джени Хан. Сладък, но носещ в себе си и щипка горчивина. Романът засяга важни теми, изправя героите пред съвсем достоверни проблеми свързани със семейството, съзряването, смъртта, колко е важно да бъдеш себе си, сестринските взаимоотношения, дори първите любови, но все пак не ги натрапва на читателя, а някак минава през тях и така позволява на четивото да си остане релаксиращо и приятно, заредено с позитивни емоции и забавни ситуации.
 “Love is scary: it changes; it can go away. That's the part of the risk. I don't want to be scared anymore.” 

До скоро,
и благодаря, че ме четете!
“But the little things are what make up life”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...