събота, 27 май 2017 г.

One of my days: Каньон, язовир и зоопарк

 

Здравейте, 
Тази седмица постът ще е само един и при това малко закъснял, но се надявам да допринесе за един по-приятен уикенд, макар неприятното време, което го съпътства.

Днес съм тук, за да ви покажа малко снимки от  последното си бързо пътуване до Каньона на река Негованка, язовир "Александър Стамболийски" и зоологическата градина в Павликени. Каньона и град Павликени вече съм посещавала, преди около три години и вече знаех какво да очаквам. Това, което ме впечатли беше посещението на язовира.


В този мрачен съботен ден бяхме решили да се качим в колата и да си направим кратка разходка въпреки, че времето беше също толкова приятно, колкото го виждам и в момента, когато погледна през прозореца🌂. Но мисля, че това до някаква степен направи целия ден по-приятен.

Стигаме до язовира, минавайки по тесни пътчета, прилични на зелени тунели, защото са обгърнати от свежите, все още влажни клони на дърветата от двете страни на пътя. Над него са надвесени смръщени облаци, които всеки момент ще се изсипят върху нас, но това не е важно. Вече свикнах с липсата на чадър, когато ми потрябва и спокойно продължавам да съзерцавам красотата на заобикалящото ме. Песъчливата почва потъва под стъпките ми, а аз се усещам като в плаващи пясъци, но и това не ме спира. Защото това място е отделено от останалия свят, спокойно от неговите проблеми и дребни нужди като чадъри.

"Александър Стамболиски" е построен през 1954г,  и е първият голям намиращ се на територията на страната.


Язовирната стена на "Ал. Стамболийски"

Язовирната стена на "Ал. Стамболисйки"

Стената на "Александър Стамболийски"

Следващата точка от списъка е да се насочим към Павликени и да посетим зоологическата градина.  Времето вече е започнало да се поизясня, дъждовните облаци се раздигнат, позволявайки ни да се разходим спокойно из паркчето.

зоокът, гр. Павликени


Както и първият път, когато посетих мястото останах очарована от идеята. Входа е свободен, като посетителите могат да оставят дарения за животните и развитието на градината. Животинките, които живеят там са най-различни видове и изглеждат така сякаш наистина се полагат грижи за тях, които може само да ме радва.

зоокът, гр. Павликени

зоокът, гр. Павликени

Всичко изглежда добре поддържано, животните нахранени, пази се чистота. Като цяло съм изненадана, как това място продължава да съществува и да изглежда добре благодарение само на даренията, които оставят посетителите и добрите намерения на граждани на Павликени. Но е факт, че мястото е много приятно и се надявам да си остане такова.

зоокът, гр. Павликени

зоокът, гр. Павликени

зоокът, гр. Павликени

зоокът, гр. Павликени

Последната наша спирка за този ден е каньонът, който се намира близо до село Емен. Както ви казах още в началото, и преди съм посещавала това място. Тогава обаче още не правех такъв тип постове в блога, затова и чак сега ви го представям.

Каньонът на р. Негованка, с. Емен

Местенцето е много спокойно, преливащо от зеленина и положителен заряд. В подножието на скалите се намира и пещера, която е дом на много видове прилепи. Този път обаче, вече притискани от времето решихме, че няма да минаваме през нея. Има и водопад наблизо, който обаче и двата пъти нямахме късмета да видим по едни или други причини. Третия път може и да успеем 🍀

Каньонът на р. Негованка, с. Емен

Спомням си, че първия път, когато посетихме мястото, стигането до там се оказа доста трудна задача. Сега обаче доста лесно намерихме отбивката с малката пътечка встрани от пътя, която обаче не е тази, която ни отвежда към красивите гледки от снимките. Правилната се намира няколко метра по-нагоре, в горичката.

Каньонът на р. Негованка, с. Емен

Каньонът на р. Негованка, с. Емен

Долу малката рекичка лъкатуши през прохода си в отвесните скали, докато горе ентусиастите решили да направят маршрута, се дивят на гледките и качват малко нивата на адреналина си, показвайки се лееко през ръбовете.

Каньонът на р. Негованка, с. Емен

А ние се отправяме обратно към вкъщи, заредени от прекрасната природа...

До скоро.
Благодаря, че ме четете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...