петък, 5 май 2017 г.

Ревю: "Жестока любов" на Колийн Хувър

Преди да започна с ревюто си, искам да вметна нещо. Напълно ми е ясно, че към този момент книгата вече има прекалено много и то все положителни отзиви в блогпространството. По тази причина доста време се колебаех дали да го публикувам, дали да изчакам по-напред във времето, дали пък изобщо да не правя нищо. В крайна сметка последните варианти отпаднаха, защото истината е, че книгата е специална за мен и искам да има нейно си място някъде в моя блог!  • Автор: Колийн Хувър
  • Издателство: Ибис
  • Брой страници: 288
  • Оценка в Goodreads: 5/5

"Когато 23-годишната студентка Тейт Колинс отива да учи в Сан Франциско, още първата вечер пътят й се пресича с този на пилота Майлс, приятел на брат й. Той е мълчалив, никога не се усмихва и очевидно таи голяма болка в себе си.
 

Това не е любов от пръв поглед. Те едва ли биха могли да станат и добри приятели. Единственото общо, което Тейт и Майлс имат помежду си, е взаимното им привличане. Уговорката за неангажиращи срещи ги устройва идеално, защото той не иска любов, а тя няма време за нея. И нещата биха могли да се получат, стига Тейт да се придържа към единствените две правила на Майлс:

1. Никога не питай за миналото.
2. Не очаквай бъдеще.
 


И двамата си мислят, че могат да се справят, но тогава минало и бъдеще се преплитат…"
 
Преди година за пръв път прочетох Ugly love на Колийн Хувър и още тогава тя намери специално място в сърцето ми.

Не за пръв път го казвам, но Колийн Хувър с творчеството си успява да докосне читателя, да влезне под кожата му, загнездвайки историите и героите си там. Емоциите, които влага в персонажите, в действията, в миналото и бъдещето им са толкова завладяващи, че няма как читателят да не ги обикне.

 “God gives us the ugliness so we don’t take the beautiful things in life for granted.”

Точно така се случи и с "Жестока любов". Просто се влюбваш в нея, защото съдържа всичко, което един любител на New adult жанрa търси. Тя е емоционална, сърцераздирателна и пълна със страст. Плени ме още в самото начало, отново. 

Това е една от книгите, които се четат на един дъх, които не те оставят, докато не  стигнеш края и през цялото време си играят с теб, карайки те да изпитваш хиляди емоции в един и същи момент. Да искаш да се смееш и да плачеш едновременно. Да чувстваш всичко, заедно с героите.

Книга, която подлага на съмнение красивата страна на любовта. Книга, която ни показва колко жестока, брутална и грозна може да бъде една любов. Дотолкова, че опитал ли си веднъж горчива глътка от нея, си готов да се откажеш завинаги. Защото не си струва. 

“Love isn't always pretty. Sometimes you spend all your time hoping it'll eventually be something different. Something better. Then, before you know it, you're back to square one, and you lost your heart somewhere along the way.”

"Жестока любов" ни разказва историята на Тейт Колинс и Майлс Арчър. Медицинска сестра и пилот. Тя е самоуверена, независима и целенасочена. Знае коя е и какво иска от живота си. Той е мистериозен, мрачен и погълнат до болка от миналото си. Изолиран и неспособен да прости сам на себе си. Да си позволи да започне от начало. И двамата са отдадени на кариерите си и не търсещи връзка и ето тук се появява една уговорка. Забавление без обвързване, допълнено с две прости правила: 
1. Не питай за миналото.
2. Не очаквай бъдеще. 

Харесвам похвата, с който авторката е избрала да ни поднесе историята - две гледни точки, два времеви прозореца, два отделни свята. Тейт ни разказва за настоящето, за ангажираността си, за привличането и към Майлс, за споделените им момента, за Корбин и Кеп, а главите на Майлс ни връщат шест години назад, разказвайки неговата история и какво го е накарало да стане мъжът, който е днес. И всичко поднесено по толкова емоционален начин, че просто няма  как читателят да остане безразличен към съдбите на героите.  

“When life gives you lemons, make sure you know whose eyes you need to squeeze them in.”

Добре изградени герои, както главните така и второстепенните, като Кеп, осемдесетгодишния капитан на асансьора, който ще се превърне в опора и приятел на двама от героите, и Корбин, по-големият свръхзакрилнически настроен брат на Тейт, при когото тя отсяда, докато си намери жилище. Рейчъл и Иън също допринесоха за цялата красота скатана между страниците. И двамата са неизменна част от миналото на Майлс, както и ще бъдат част от бъдещето му, но са много ключови, както за развитието на историята, така и за самия Майлс.

 “There's nothing in the world that compares to the feel and smell of brand-new rain.”

"Жестока любов" показва, че не всичко е такова, каквото изглежда. Че не можем да избягаме от миналото, колкото и да ни се иска. И че, ако му позволиш да те ръководи, ще прецака бъдещето ти. Разказва ни за грозната страна на любовта, защото не винаги, дори и в книгите, всичко завършва добре. "Жестока любов" на Колийн Хувър е емоционална и вълнуваща книга, която ще ви накара да чувствате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...