вторник, 14 февруари 2017 г.

Ревю: "Целувка в Ню Йорк" на Катрин Райдър

  • Автор: Катрин Райдър
  • Издателство: Егмонт
  • Брой страници: 247
  • Оценка в Goodreads:4/5

"Бъдни вечер е. А Шарлoт е сама. Отново. При това на затвореното летище в Ню Йорк часове преди Коледа. Какво може да е по-гадно от това? Антъни е зарязан от приятелката си заради друго момче, на изхода за посрещачи с букет червени рози в ръка. Случайността (и една книга) ги събира и вечната оптимистка Шарлoт въвлича Антъни в едно безгрижно приключение по снежните улици на града, което е на път да им докаже, че по Коледа наистина се случват чудеса. "


"И ето, че тя върти педалите, аз я наблюдавам как се отдалечава, а снежинките танцуват около нея. Блокирано британско момиче, което кара колело в посока "Мейсиз" в навечерието на Коледа с цел да се преобрази, тъй като в една книга пише, че това е добре идея, ако искаш да забравиш бившия си. Дали тази нощ може да стане още по-странна?"

В най-романтичния ден от годината искам да ви представя една романтична история, в която главните герои преоткриват себе си в рамките на двадесет и четири часа. Историята, криеща се между страниците на "Целувка в Ню Йорк" разказва за двама младежи, току-що зарязани от половинките си, които не могат или не искат по една или друга причина да се приберат в домовете си в навечерието на Коледа. И тази ситуация ги изправя пред един вълнуващ Ню Йорк, в чийто релеф постоянно изникват нови приключения. И всичко това, заради една книга, която случайно се озовава при тях. Това е една книга, която определено ще ви очарова.

Още от самото начало трябва да ви призная, че в тази книга няма нищо, което да може да се нарече непредвидимо. Точно тук, обаче в това няма нищо лошо. Защото тази книга е като топла прегръдка от приятел в зимен ден. Позната, сладка и уютна.

Книжката успя дотолкова да ми хареса, че я "изядох" в рамките на един ден, което повярвайте ми за човек, който от няколко месеца не може да се нагоди към книгите, си е цяло чудо. Стилът на авторката ми допада; начинът, по който е избрала да ни запознае с героите си също. Ситуациите, в които попадат Антъни и Шарлот откровено ме забавляваха и ме караха да мечтая да посетя приказния, коледен Ню Йорк. И като цяло атмосферата, която авторката ни предоставя е много приятна, романтична и някак отпускаща.

Въпреки, че основата на книгата е романтиката, тя все пак не успява да бъде "натрапена" на читателите, до степен на омръзване. Засягат се и някои други теми, много актуални както в художествената литература, така и в реалния живот. Главната героиня е изправена пред дилема как да продължи бъдещето си, дали е способна да се изправи пред страховете си, а главният герой, Антъни, трябва да преодолее скръбта и да изглади отношенията със семейството си. Заедно, те ще се опитват и да преодолеят бившите си, които ги зарязват в навечерието на празниците.

Имаше обаче и някои неща, които не ми допаднаха, но всъщност смятам, че това се отнася до личността на читателя. За себе си, развитието на любовната история ми беше адски нереално. Напълно разбирам, че това е книга, но колкото и да съм склонна да приема подобно преувеличение, все пак да кажеш онези заветни думи след като познаваш някого от ден ми е супер, супер пресилено. Главната героиня в началото пък прекалено много драматизираше според мен, но предполагам това е целяла авторката. Да засили ефекта от неприятностите, които се случват на Шарлот. С развитието на историята, Шарлот, някак спира да преувеличава трагичността на ситуациите, в които попада и успява да бъде забавна и искрено очарователна.  За сметка на това почти веднага харесах Антъни и странната му личност.

"Понякога Коледа означава тъкмо това. Да преминеш през несгодите. Да направиш най-доброто, на което си способен, за да се съхраниш. И то когато фалшивото щастие около теб само ти напомня, че ти самият не си щастлив."

Не искам да се задълбочавам повече, защото е хубаво да прочетете книгата и да опознаете сами героите. Да преживеете с тях приключенията, на които ги подлага една книга - "Десет стъпки, как да преодолееш бившия" - и да се забавлявате заедно с тях. 

"Целувка в Ню Йорк" на Катрин Райдър е очарователна книга, написана по увлекателен начин. Моментално ще ви пренесе в града, който никога не спи и ще ви накара да се почувствате уютно в компанията на героите. А след затварянето на книгата ще сте изпълнени с позитивни емоции. 

Coming soon: В петък може да очаквате още едно книжно ревю!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...