понеделник, 5 декември 2016 г.

Blogmas day 5 : Да бъдеш блогър

Здравейте,

Днес реших да пиша на тема, за която ме вдъхнови Памела от More book summery, а тя е какво всъщност е да си блогър. Какво се крие зад всеки един пост, който вие виждате, като краен резултат? И че всъщност не толкова лесно, колкото изглежда. Просто сядаш и пишеш...

Не е така.

Ще започна с най-важното, а именно- желание и смелост. Преди около три години или малко повече, реших, че искам да си направя блог. И първоначално беше частен, тоест само аз можех да избера кой да го вижда. Ако трябва да съм честна, така откара доста време. Накрая обаче се реших, събрах смелост и го направих публичен. В момента няма как да видите първите ми постове, и може би това е за добро.


От голямо значение, дори огромно, е да искате да отделите от времето си, за да поддържате местенцето. Защото нека не се лъжем, колкото и натоварено да ви е, ако наистина искате, все ще намерите малко време, за да се занимаете със седмичния пост. Ако е важно за вас, успокоява ви, и разпускате по този начин, както е при мен... Ако има желание има и начин.


Супер, супер важно е и вдъхновението. На мен последните няколко месеца, то ми липсваше, но с настъпването на декември, се завърна и поне засега имам голямо желание да пиша. Някак, ако няма вдъхновение, нещата стават едва ли не на сила, и целят този процес с работата зад това, което виждате на екраните, губи смисъла си.


Идеята, че сядаш пред компютъра и след един час си готов е тотална заблуда. Не си мислете, че става със щракване на пръсти. Всичко се обмисля, оформя, редактира, препрочита; търси се подходящ ъгъл за направа на снимки, избор на най-сполучливата, редакция, и чак накрая всичко се сглобява. А този процес може да е разбъркан, разпокъсан в свободните дупки от деня, или пък да се налага да направите всичко отначало. Няколко пъти ;).


Каквото и да си говорим, истината е, че блогът е свързан с разходи. Все пак, ако имаш книжен блог, това значи, че трябва да отделяш известна сума за книги всеки месец, за да има за какво да пишеш. Ако е за козметика, ти трябват козметични продукти, ако е свързан с пътешествие... е все някак трябва да си платиш билета, примерно. И както се досещате, специално в България това не е платена работа. Така, че да, поддръжката на блога е свързана с парични разходи.


И по-горе споменах работа. Да, това си е един вид работа, в повечето случаи незаплатена и любителска, но вид работа. Отделяш от времето си, търсиш информация, подготвяш, следваш график в повечето случаи. Като цяло си е голяма занимавка.
  

Но при всичко, което казах, ако имате желанието да си направите блог, ви подкрепям с две ръце. Защото чувството е супер удовлетворяващо, страхотно... целият творчески процес; знанието, че някой  ви чете; да виждате статистиката; милите коментари; връзките, които създавате с хора от това онлайн общество. Струва си  целия труд! Така, че направете го, не се и замисляйте, но знайте, че не е толкова лесно колкото изглежда.

До скоро.

2 коментара:

  1. Прекрасен пост, Гери! Аз също имам подобен пост и си наистина права във всички отношения! Да си блогър, не е лесно, но е много хубаво, а и доста положително! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че идеята ти е харесала. Напълно те подкрепям, наистина отнема време, много труд и усилия, но си заслужава <3

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...