сряда, 6 юли 2016 г.

Ревю: Правилата на привличането на Симон Елкелес

    Резултат с изображение за правилата на привличането
  • Издателство: Ибис
  • Автор: Симон Елкелес
  • Страници: 296
  • Оценка в Goodreads: 4/5


"След като се забърква с опасна банда в Мексико, седемнайсетгодишният Карлос Фуентес е изпратен да живее в Колорадо при по-големия си брат Алекс. Но той не желае да следва пътя, който брат му е предначертал за него, записвайки го в местната гимназия. Вместо това иска да продължи да живее „на ръба“ и сам да определя съдбата си. Изпълнен с бунтарски дух, Карлос много скоро се забърква в неприятности, натопен за притежание на наркотици от наркобарон с влиятелни връзки. За да не бъде изключен от училището, Карлос е изпратен да живее в дома на бившия наставник на Алекс – професор Уестфорд.
Когато Карлос среща Киара, дъщерята на професора, която е целеустремено и добро момиче, той е шокиран от чувствата, които започва да изпитва към нея. Тя по нищо не прилича на момичетата, които обикновено го привличат, но двамата много скоро откриват, че в сърдечните дела правилата на привличането надделяват над социалните различия. За съжаление, любовта им е почти невъзможна, тъй като въпреки желанието на Карлос да бъде с Киара, той не може да се откопчи от желязната хватка на наркобарона.
А дали Карлос ще е съгласен да застраши сигурността на Киара и семейството й заради шанса да живее живот, за какъвто дори не е мечтал? "


  “What happens when I break one of your fuckin’ rules?"

"Правилата на привличането" е книга, която въпреки предвидимостта и клишетата си, изпъква сред останалите от жанра. Изпъква с лекотата, с която ни е поднесена, въпреки темите засегнати в нея. Изпъква и с героите, които както и в първата книга, не са идеализирани, а напротив - акцентирано е върху недостатъците им, което ни кара да се чувстваме по-близки до тях. Книгата също така, е наситена с забавни моменти, редуващи се с напрегнати такива.  Всичко това я прави една приятна и напълно задоволяваща, интереса на читателя, книга.

Хубаво е, че въпреки, че историята акцентира върху Киара и Карлос, имаме възможността да видим до какъв етап е стигнала връзката на Алекс и Бритни и как протича живота им. Да разберем, че след края на "Перфетна химия" животът им далеч не е само цветя и рози.

Виждаме контраста между двамата братя. Колко различни характери имат, различния им подход в определени ситуации. Дори и що се отнася до любовта. Докато Алекс, се опитваше да избягва Бритни, то при по-малкия Фуентес е точно обратното, търси компанията ѝ и му доставя удоволствие да се дразни с Киара. Има и нещо, по което си приличат, а това е, че са готови на всичко за обичаните хора. И щом нещо заплашва семейството и близките им те са способни да жертват себе си, за да ги защитят.
Карлос е типичното лошо мексиканско момче, което вечно се забърква в неприятности. Той е горд, борбен и решен сам да определи съдбата си.  Не се интересува от последствията, от проблемите и заплахата. Но това се отнася, само до момента, в който това заплашва само неговия живот. Опре ли до близките му, всичко се променя. Този образ ни е доста познат от десетки филми и още толкова книги.

  “I believe in lust at first sight.And attraction.But not love.”

Киара е различна и това, веднага се забелязва от Карлос. Тя ходи с туристически панталони и обувки, вързана коса и винаги е готова за нови предизвикателства. Разбира от коли, обича да изкачва четирихилядници, забавна, естествена и неподправена. Определено се откроява сред останалите момичета в гимназия "Флатайрън" .
Връзката между двамата беше изградена по хубав начин, въпреки че имаше моменти, които ми изглежда пресилени и прибързани. Но имаше и много моменти на нежност и думи, които ме караха просто да се подсмихвам лекичко. Обкръжението на Киара, нейните родители и Тък, ме оставиха с много топли чувства. Родителите ѝ са загрижени, обичат я, обгръщат с щастливи мигове и я оставят сама да взима решенията си. А Тък е верния приятел, който е често срещан в подобен тип книги. Забавен, малко нетактичен и винаги пазещ гърба ни приятелката си.

“I'm in deep shit Alex, 'cause I think I'd like nothin' better than to wake up with her every mornin'.” 

Не мога да си кривя душата и да ви кажа, че обратите и уж неочакваните моменти, са били изненада за мен, но като цяло съм доволна... Имах определени очаквания към нея, които напълно се оправдаха. Книгата е лека и ненатрапчива, чете се бързо, историята е сладка и увлекателна... Точно каквото търсех. 

Авторката има таланта да кара историите си, макар и клиширани и предвидими, да се превръщат в омагьосващи и завладяващи книги. Създава в тях един свят много близък до нашия, с несъвършени хора, които се опитват да се справят както с външните, така и с вътрешните си борби. Препоръчвам Ви я, ако търсите едно приятно и интересно лятно четиво, и още повече, ако вече сте чели "Перфектната химия", защото е също толкова добра. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...