петък, 10 юни 2016 г.

Ревю: Лейди полунощ на Касандра Клеър

  • Издателство: Ибис
  • Автор: Касандра Клеър
  • Брой страници: 652
  • Оценка в Goodreads: 5/5

 "Изминали са пет години от събитията в Института, довели ловците на сенки до ръба на унищожението. Ема Карстерс вече не е малко дете, а млада жена, твърдо решена да открие убиеца на родителите си и да отмъсти за смъртта им. Ема е ловец на сенки, една от поколенията нефилими, чийто дълг е да бранят света от демони, заедно със своя парабатай Джулиън Блекторн. Ема не вярва, ще Себастиън Моргенстърн е убиецът на нейните родители и когато в привидно слънчевия Ел Ей, заппочват да се появяват трупове на елфи и хора, вниманието на Ема е привлечено. Докато разкрива истината за настоящето, тя започва да научава и тайни от миналото: какво е крил Джулиън от нея през всички тези години, защо законът на ловците на сенки са толкова строги и открива, че чувства нещо, което не бива..."

Не е нужно да сте чели предишните книги на Касандра Клеър, за да започнете тази. Авторката е разяснила основните неща около света на ловците на сенки. И все пак смятам, че прочита ѝ ще ви достави по-голямо удоволствие, ако вече сте запознати с героите от предишните поредици.

"Лейди полунощ" определено носи в себе си почерка на Касанадра Клеър, който смятам, вече е доста разпознаваем. Начина и на писане се подобрява с всяка следваща поредица и тя успява да накара думите си да те завладеят и да държат дъхът ти затаен до последната страница.

 Ема е бунтарка. Тя е непримирима, любопитна и винаги търсеща си белята. От малка скачаща от покриви и държаща здраво меча, сега тя е пораснала и е покрита не само с руни, но и с многобройни белези. Млада, смела, красива и с чувство за хумор, имаща зад себе си Джулиън, нейният парабатай, тя е готова да се изправи и пред най-страшните си кошмари.
Джулиън вече не е малкото уплашено момче, което преди пет години преживя своята трагедия в Студената война. Сега е млад мъж, който се грижи за семейството си и е готов на абсолютно всичко за тях и Ема. Той е смел, самоуверен и непоклатим, но в същото време, някъде вътре в него се крие и слабостта му що се отнася до семейството, нежната му душа и не малко тайни. Харесах героя и определено ще следя развитието му занапред в книгите...
Невъжможната им любов ми е малко чужда все още. Харесвам ги и бих се радвала да бъдат двойка, но не успяха да ме убедят достатъчно в това, че си струва риска. Синхрона им обаче, разбирането с един поглед, техния си език, и моментите на нежност, определно ме спечелиха на тяхна страна. Те са чудесни като екип, като приятели, като парабатаи и надявам се така ще бъде и в любовните им отношения, но предполагам това ще се случи, доста по-напред в книгите.

Двете неща, с които книгата ме спечели бяха грижовността на Джулиън към семейството му и като цяло връзката, която бяха изградили и запазили цялостта си... И връзката между Джулиън и Ема. Техните взаимотношения не са точни онези парабатайски отношения като на Джем и Уил или Джейс и Алек, но все пак бяха много силно свързани. Доверието, което имаха един към друг, взаимната им вяра и още много моменти в книгата ми донесоха много голямо удоволствие докато четях. 

 “When no one you know tells the truth, you learn to see under the surface.”

Марк и Кристина, както и останалите от семейство Блекторн също имат важна роля в книгата. Марк през повечето време, се опитваше да преоткрие себе си,  след като се завърна от Дивият лов. Кристина бягаща от едно предателство в Мексико, намери нов дом и приятели в Лосанджелиският Институт.  Тай и Ливи, Дру и Тави освен, че имаха принос към разкриването на загадките, внесоха и атмосферата на семейство, на обич и подкрепа и топлота...

Още нещо, което ми направи впечатление, беше несъвършенността на героите. Персонажите им са изненадващо реални тъй като не са изтъкани от много съвършени нишки, а точно обратното. Всеки герой има безброй несъвършенства, които го правят съвсем нормален човек в един, не съвсем, нормален свят. 

“No one is ever the villain of their own story.”

Тази книга се откроява с поглъщаща атмосфера, силни и упорити персонажи, напрежение и обрати, както и много силни връзки, изградени между героите.

Независимо дали познавате света на ловците на сенки, или не "Лейди Полунощ" ще ви грабне. Книгата е един чудесен старт на поредица, чиито елементи са доста познати, но героите биват различни, вълнуващи и интригуващи. Препоръчвам книгата на читателите интересуващи се от светове, в които се крие магия, със задълбочена история; търсещи силни емоции, защото, повярвайте ще минете през какви ли не. Също така ще намерите страхотни многопластови герои, както и допълнения от предишните книги.. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...