сряда, 4 май 2016 г.

Ревю: Кралица на сенките на Сара Дж. Маас

Кралица на сенките (Throne of Glass, #4)Автор: Сара Дж. Маас
Издателство: Егмонт
Страници: 712
Оценка в Goodreads : 5/5

Това ревю съдържа спойлери за предишните книги от поредицата. Ако не сте ги чели, продължавате на свой риск!

Ревю на първата книга от поредицата.

"Кралицата се завърна.
Всички, които Селена Сардотиен обича, са й отнети. Но тя най-накрая се завръща в империята – за да получи своето отмъщение, за да спаси някога славното си кралство и за да се изправи лице в лице със сенките на миналото си… Тя е приела да бъде Елин Галантиус, кралица на Терасен. Но, за да си върне трона, трябва да се бори.

За братовчед си – воин, готов да умре за нея. За приятеля си – млад мъж, заточен в чудовищен затвор. И за своя народ – поробен от жесток крал и въпреки това очакващ триумфалното завръщане на изгубената си кралица."


Нямах търпение да прочета четвъртата книга от поредицата "Стъкленият трон" на Сара Дж. Маас. И не останах никак разочарова. Обичам тази книга, както всички останали от поредицата... Света, героите, емоциите, които оставя в мен. Всичко!

Тук отново се срещаме с Елин, Каол, Едион, Дориан и Роуан, но този път те всички са събрани на едно място... или поне в един град. Срещаме и много нови персонажи, като най-много, за мен, се отличиха Несрин и Лизандра. Едновременно с това, проследяваме и събитията в планината Морат, където Манон Черноклюна и Тринадесетте ѝ, също се опитват да справят с много пречки. А самата Манон е раздвоена- да остане вярна на баба си или да се бори... за себе си, за Тринадесетте, за всички вещици и дори за хора.

В тази книга всички герои претърпяват много промени, израстват и в края ние виждаме съвсем различни хора. 

tog, fireheart, and caleana sardothien imageЕлин Ашривер Галантиус Огненото сърце, според мен, претърпява една от най- драстичните промени в книгата. От безразсъдната, опасна и самотна Селена, не е останало нищо и сега Елин е готова да стане кралицата, от която Терасен се нуждае. Силна, готова на всичко за приятелите и кралството си, действаща с размах, Елин се изправя пред враговете си, подкрепяна от свитата си. Харесвам я толкова, защото освен борбеността, смелостта и силата си, тя успя да съхрани своята чувствителност. Тежестта на раменете ѝ не успя да вземе онази част от нея, която се интересува от рокли и чисто момичешки разговори.


“My name is Aelin Ashryver Galathynius. And I am the Queen of Terrasen.”

Докато четях третата книга, толкова силно исках Каол и Елин да са заедно. До самия край се надявах. Сега обаче, не знам... Мисля, че героите им са се нуждаели да преминат през този етап. Да бъдат приятели, любовници, врагове и непознати, за да стигнат дотук. Да бъдат това, което са в момента и да могат да се изправят пред другия и да искат щастието му. В онзи момент, те имаха нужда един от друг, сега обаче всеки намери своя път.
Роуан и Елин са много подходящи един за друг.  Подкрепящи се и разбиращи се без да са нужни думи, те знаят какво чувства другия и са способни на всичко за него. Точно  от своя елфически войн се нуждаеше Елин, за да преодолее тъгата и ожесточеността, жаждата за мъст. Роуан също се нуждае от нея, за да преодолее миналото си и да намери своя дом на тази земя. 

 “She was the heir of fire. She was fire, and light, and ash, and embers. She was Aelin Fireheart, and she bowed for no one and nothing, save the crown that was hers by blood and survival and triumph.”

book, tog, and throne of glass image
Промяната на Каол е основно в държанието, самотата му и мрачната аура, която се носи около него в тази книга. Той обвинява себе си, обвинява и Елин и не е способен да повярва, че всъщност вината не е на никого от  тях. На по-късен етап все пак успява да намери верния път, заедно с някого до себе си.

Едион, на който, признавам си, не обърнах много внимание в "Огнената наследница", тук има една от главните роли и успя да ме накара да му симпатизирам до огромна степен. Моментите на братско-сестринска близост между него и Елин ме разтопиха и ме накараха да се смея безброй пъти. Готов бе на всичко, за да защити своята Кралица, братовчедка и приятелка. Едион се доказа като довереник, пазител и също толкова голям инат, като братовчедка си.

books, queen of shadows, and magic imageНе знам какво да кажа за Дориан... Беше ми трудно да проследя развитието на нещата през неговите очи. Вътрешната борба, която водеше и мисълта, че може и да не оцелее продължиха до самия край, но от време на време в тъмнината се показваше лъч надежда. Дали име, бегъл спомен или едни златисти очи, по някакъв начин те го крепяха и не му позволяваха да се предаде на мрака.  

 “...there was a thing waiting in the darkness, and he could not bring himself to fight it for much longer.”

Любимите ми нови герои, Лизандра и Несрин, също изиграха своята важна роля в книгата и се надявам по-нататък, отново да се появят и да разкажат историята си. Двете намериха своето място до Елин и сред свитата ѝ, и останаха с нея до последно.

aesthetic, heir of fire, and red imageПоследно, въпреки, че има много какво още да се каже, ще разгледам и Манон. Манон Черноклюна, Водачката на Крилото, също преживя огромна трансформация. В началото беше цапната в устата, но все пак оставаше покорна и неспособна да се противопостави на заповедите. Коренно различна от Манон в края на книгата. Там тя вече беше лидер, проявяващ човечност и борещ се за едно по-добро бъдеще. Признавам си, в третата книга ми беше адски безинетересна и с мъка четях нейните глави, чудейки се каква ли роля ще изиграе. Е, отговорих си на въпроса и останах много удовлетворена, дори вече и симпатизирам и нямам търпение, да видя какво ще се случи с нея, макар че си имам своите предположения.


“So the world ended. And the next one began."

Казвам го за всяка следваща книга от поредицата, но тази ми е любимата до момента. Сара Дж. Маас отново ни даде това, от което имаха нужда читателите, а именно - отговорите на толкова въпроси породени от предишните книги, цветни и жизнени персонажи, връзките между героите и развитието им, още едно посещение на невероятният свят на Ерилея и неспирни разтърсващи емоции. Ако търсите тайни, магия, жестокост и интриги, то поредицата "Стъкленият трон" е точно за вас. Ерилея ще ви погълне и няма да ви остави спокойни нито за момент, а "Кралица на Сенките" ще ви остави без дъх.

1 коментар:

  1. Написала си много хубаво ревю за книгата :) Съвсем на скоро и аз я завърших и в много отношения мненията ни се припокриват :) Сега остава да дочакаме и следващата книга :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...