петък, 22 април 2016 г.

Защо трябва да прочетете книгите на Касандра Клеър?

За никого, който е поглеждал поне няколко пъти в блога, не е тайна, че не исках да завършвам първата поредица на Касандра Клеър, а именно - "Реликвите на смъртните". Е, преди може би месец, покрай предстоящото излизане на още една нейна книга, както и повторно вдигналия се шум из български и чуждестранни книжни блогове, заради сериала,  отново ми се прииска да се докосна до света на ловците на сенки или по-конкретно този на Джейс, Клеъри, Алек, Изабел и познатите ни и обичани долноземци.
 Е макар, че аз все още не мога да го повярвам... Ето ме тук с шест  причини, поради, които трябва да прочетете книгите на Касандра Клеър.
 • На първо място е светът на ловците на сенки.
  Свят толкова еднакъв и същевременно различен от нашия. Свят пръщящ от магия, фантазия и красота. Толкова е лесно да си представиш, че ейсега отнякъще ще изкочи ловец на сенки, белязън с руни. Смятам, че Касандра Клеър прекрасно е успяла да вплете идеята си за магията в съвремненния свят и точно затова е и толкова лесно възприемчива.
 • Героите, чиито истории проследяваме.
  Касандра Клеър умее да създава много добри персонажи и с някои изключения (като Клеъри, Джесамин и някои второспетенни такива), харесвам всички. До един харизматични, с интересно минало, някои от тях боравят умело със сърказма, други - с остроумието, дори злодеите не можеш да не обичаш...
 • Емоцията.
  Самата емоция,която съпровожда процеса на четене, на която и да е книга. Авторката, направо си играе с емоциите на читателите. В един момент си щастлив за развоя на събитията споходили героите, а  в следващия им съчувстваш за сполетялото ги препядствие...
 • Сарказма.
  В нейните поредици винаги има някой много саркастичен герой, който прави подмятания в най-неподходящия момент и винаги разведрява напрегната, а и не само обстановка.
 •  Руните и техните значения...
  И не само, парабатайството, уменията на Мълчаливите братя и Жележните сестри. Цялата тази загадъчност и мистичност, караща те да продължаваш да разлистващ страниците, само и само за да допълниш познанията си за света на сенките.
 • Местата, които авторката е избрала за "дом" на героите... Лондон, Ню Йорк, Лос Андлелис... Те просто перфектно прилягат на самия замисъл на конкретната поредица (или поне в първите две, не съм стигнала до Лейди полунощ). Мрачния Лондон чудесно приляга на Адски устройсва, заради тъгата, мрачното настроение, което навява и, което е съвсем подходящо за поредицата. Никога не спящия, шумен и забързан Ню Йорк пък е идеалното място за развитията в "Реликвите", защото се връзва със събитията, динамичността им, действията на обърканите млади герои.
 • Връзките между поредиците.
  Авторката много умело успява да приплете животите на героите от различните си поредици и така ни кара да искаме да се запознаем с всички, да проследим живота им, препядствията и щастието им. В различните поредици, героите и обитават различен времеви период, различни места и да видиш, че в крайна сметка всичко е навързано и в една много, много дълга история е толкова вълнуващо.

  http://s8.favim.com/610/150312/books-cassandra-clare-clockwork-angel-quotes-Favim.com-2556829.jpg

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...