неделя, 16 август 2015 г.

Ревю: Graffiti Moon - Кат Кроули


    Graffiti Moon
  •  Издател: Orange Books
  • Брой на страници: 256
" Луси Дервиш търси Сянката и Поета – мистериозни художници на графити, които са оставили своите творби из целия град. Тя е запленена от творчеството на Сянката, което сякаш ? говори нещата, които тя има нужда да чуе.
В последната вечер от гимназията Луси и приятелите й се впускат в неочаквано приключение – тя е твърдо решена да намери Сянката; приятелките й Джаз и Дейзи искат да намерят любовта; Ед и Лео се забъркват в опасна схема, за да изплатят свои дългове.
Последният, с когото Луси очаква да прекара нощта, е Ед – момчето, с което е имала единствената несполучлива среща в живота си. Ала когато Ед казва, че знае къде да открие Сянката, двамата се впускат в среднощно издирване по местата, където върху градските стени отеква разбитото сърце и желанието за бягство на Сянката.
Единственото, което Луси не успява да види, е точно пред очите й."


https://40.media.tumblr.com/tumblr_lzih55Cat51qccz08o1_540.jpg Още щом видях корицата на книгата, през февруари докато бях в Русе, реших че трябва да я имам. Тя просто трябваше да е моя, но точно тогава имах други планове за книги и изтиках мислите за тази назад в съзнанието си. Преди няколко дни дойде ред да се сдобия и с нея.
Ще започна с това, че българският вариант на корицата ми харесва адски много и дори мисля, че е един от най-сполучливите, защото разгледах и още няколко дизайна.


 Да знаеш, мишките могат да плуват. Изпадат в паника, като се озоват във вода, но се справят.

 Добре. От половин час се опитвам да си събера мислите и да изразя мнението си относно книгата. Това обаче не ми се получава. Докато я четях, ме изпълни с толкова много емоции, че още ме държат и не мога да съставя едно свястно изречение. Ако се забавя прекалено, си мисля че мислите ще отлетят. В никакъв случай обаче, не мога да оставя тази книга в малката си библиотека, без да и отделя местенце в блога.
Graffiti Moon е написана по един много красив начин. Всичко в нея крещи ИЗКУСТВО. Всеки от героите се занимава с изкуство... Дали с графити, поезия, театър или сътворяване на красиви неща от стъкло. Всеки от тях изразява себе си, страховете си, мечтите си.

Намираме се в Австралия през една гореща октомврийска нощ. 
Нощ, в която всички дванайсетокласници празнуват завършването си. 
Освен един, който рисува графити. 
А едно момиче, търси Сянката. 
След като го изпуска на косъм, тя се отправя със колелото си и каска със светкавица, към приятелките си, за да се присъедини към празнуващите.
В последствие това се превръща в среднощно търсене на Сянката и Поета.

Всичко се случва в рамките на една вечер. За пръв  път попадам на книга, в която действията се развиват в толкова кратък период от време. Може би и това е причината да я прочета толкова бързо. Обикновено оставам с чувството, че нещата се развиват доста бързо и изпитвам нужда да поспра малко и да си почина от всичкото това действие.


 А тази нощ ще е пърхаща птица върху стена. 


В рамките на няколко часа, героите се променят. Вземат грешни решения, разкайват се, решават, че е време да пораснат и да отворят нова страница. Това е една книга наситена с изключително много чувства. Много се забавлявах, докато я четях и си отбелязах доста забавни моменти. Наред с това имаше и доста красиви откъси, които също си отбелязах. Знам, че се повтарям на за пръв път попадам на книга написана по толкова красив начин. Чете се толкова лесно, потънах в нея и не ми се искаше да изплувам на реалността. Докато Луси тълкуваше сама за себе си значението на графитите, аз също откривах своето. Рисувах заедно със Ед. Пишех редом до Лио. Очарована съм от това, че Ед винаги рисува в мислите си. В книгата попаднах на много моменти, които той просто иска да запечата и десетки пъти си казва: " После ще го нарисувам.".Харесва ми как Луси мислено добавя съвършени неща от стъкло в един, не дотам, съвършен свят. Колко голямо значение отдава на изкуството. Малко е вманиачена по това да открие Сянката, но все пак Кроули е изградила наистина добър персонаж. Харесва ми маниакалната любов по сладкото на Джаз. Тя и нейните близалки са навсякъде.Също така е изключително забавна със своите предсказания, които в повечето случаи са доста лесно предвидими.

- Харесаш я, значи.
- Яде доста близалки. Повече отколкото аз ям хотдог.
- Това са доста близалки значи.

А стиховете на Лио. Един от любимите ми е Танц с екстрасенс. В началото ми беше трудно да си представя едно високо, яко на вид момче, бившата му приятелка, на което, го обвинява във вандализъм, да се занимава с поезия. В последствие свикнах с това и сега ми изглежда съвсем на място... Ако на някой от четящите му се стори странно, прав му път. Ако ли не, Лио е толкова голям, че ще го нарита по пътя му. Много се забавлявах и с кавгите на Дейзи и Дилън. Толкова се обичат, че чак ще се избият.

Това е едно от откритията ми за тази година и я препоръчвам на всеки, който иска да се прехвърли в един малко по-хубав, малко по-забавен свят, изпълнен с творчество. Макар героите да имат своите житейски проблеми, книгата ми се вижда много подходяща за отърсване от ежедневието и е едно идеално, леко, лятно четиво. Дадох и 5/5 в Goodreads, според мен напълно заслужено. Няколко цитата:

Първото нещо, което нарисувах, беше нея. Момиче с пътища, реки и пустини върху кожата. Магистрали върху шията, които кръстосваха цялата страна. До нея стоеше момче с вдигнат капак на колата, а от двигателя се издигаше пушек.

Думи, училище, никога не схванах напълно цялостната картина. Седях на мястото си и се мъчех да блокирам звуците от тътренето на столове и другите ученици. Опитвах се да оформя тунел около думите на учителя , та да достигнат ясно до мен. В повечето дни не успявах. Чувах всичко и по тази причина не чувах нищо... Сякаш всички врати на света се бяха отворили и от тях летяха звуци.

-Към старото депо- обявява тя и натиска педалите. Не помръдваме.
 -Когато си готова- казвам. - Все пак, докато сме още млади и хубави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...